Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Energie vergelijken

Het beste energiecontract voor jou vind je binnen een minuut bij Contractvergelijker. Beantwoord een paar eenvoudige vragen en zie direct welk contract het voordeligst voor je is.

Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Alle Nederlandse energieleveranciers vergelijken

Bij Contractvergelijker kennen wij de kosten, voorwaarden, kortingen en acties van alle energieleveranciers. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal staat altijd bovenaan.

Hoe werkt onze energievergelijker?

 • 1
  Vul je gegevens in Op basis van jouw gezinssamenstelling kunnen wij je verbruik inschatten. Je kunt ook zelf je verbruik invullen.
 • 2
  Vul je wensen in Heb je voorkeur voor groene stroom, een bepaalde contractduur, of contracten waarbij je een cadeau krijgt?
 • 3
  Kies de beste deal In het zoekresultaat vind je nu de energiecontracten die het best bij je passen, met de goedkoopste bovenaan.

Waarom energie vergelijken bij ons?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Ga snel naar:

Energie vergelijken in de energiemarkt

Momenteel zijn de energie aanbiedingen beperkt. Door de enorm stijgende energietarieven is aanbod van leveranciers beperkt. Per uur kan het aanbod verschillen. Lees verder over bespaartips en hoe de overheid helpt te compenseren bij de stijgende energieprijzen.

Energie alert met updates

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de huidige energiemarkt en als eerst de nieuwste energiedeals ontvangen? Schrijf je in voor een energie-alert en blijf altijd op de hoogte.

Waarom energie vergelijken?

Veel mensen vergelijken energie om te kunnen besparen op hun vaste lasten. Logisch, want over het algemeen stijgen de energieprijzen en de onderlinge verschillen tussen energieleveranciers zijn vaak groot. Ben je nog nooit overgestapt van energieleverancier, of is de laatste keer jaren geleden? Dan is de kans nog groter dat je flink kunt besparen.

Algemeen - Winnaar

Betaal minder, bespaar meer

Hoe minder je betaalt aan energie, hoe meer je bespaart. Dat klinkt als een open deur, maar reken het maar eens uit. Bij veel leveranciers betaal je als trouwe klant een hoger tarief dan nieuwe klanten. Met andere woorden: een grote groep trouwe klanten draait op voor de kortingen die nieuwe klanten krijgen. Daar laat jij je toch niet voor gebruiken? Kies daarom vandaag nog voor een nieuw energiecontract en hou op jaarbasis tot wel honderden euro’s over.

Alle energie aanbiedingen

Nederland kent een groot aantal energieleveranciers, met ieder weer hun eigen tarieven en aanbiedingen. Die hoef je gelukkig niet allemaal zelf uit te pluizen, want dat hebben we bij Contractvergelijker al voor je gedaan. Bij ons vind je alle energie aanbiedingen. En het allerbeste aanbod? Die zie je gelijk bovenaan. Zo zie je in één oogopslag waar je het meeste geld bespaart. Overstappen is daarna een fluitje van een cent.

Energie vergelijken, hoe werkt het?

Energie vergelijken bij Contractvergelijker is supersimpel. Binnen een minuut weet je wat voor jou de beste deal is: 

 1. Kies je gezinssituatie. 
 2. Vul je verbruik per jaar in. 
 3. Vul je postcode en huisnummer in. 
 4. Klik op ‘Vergelijken’. 

Je ziet direct alle aanbiedingen, met het goedkoopste aanbod bovenaan. Wil je alleen groene stroom vergelijken, of energiecontracten met een bepaalde looptijd? Dat kan! In onze vergelijker kan je persoonlijke wensen aanscherpen. Hier kun je ook bepaalde energieleveranciers uitsluiten. Bijvoorbeeld je huidige leverancier, of een leverancier waarmee je minder goede ervaringen hebt. Soms hebben leveranciers acties, waarbij je als nieuwe klant een cadeau krijgt. Wil je dat? Ook dat kun je hier aanvinken.

Algemeen - Vergelijken

Onafhankelijk energievergelijker

Wij zijn een onafhankelijke energievergelijker. Dat betekent dat wij een volledig zelfstandige organisatie zijn. Geen onderdeel van een energieleverancier of ander bedrijf. Dat wij onafhankelijk zijn betekent ook dat energieleveranciers ons niet betalen om bovenaan onze vergelijking te staan. Iedere leverancier betaalt ons dezelfde vergoeding als klanten via ons overstappen. Er is maar één manier voor hen om bij ons bovenaan te staan, en dat is de goedkoopste zijn. Zo garanderen wij dat je bij ons altijd de allerbeste deals vindt.

Alle energie aanbiedingen

Wil je een overzicht van de beste energie aanbiedingen? Zoek dan niet verder! Bij Contractvergelijker vind je een compleet beeld van alle aanbiedingen in de energiemarkt. Wij vinden het belangrijk om de goedkoopste te zijn. Daarom onderhandelen wij met energieleveranciers, zodat je bij ons altijd de scherpste deals krijgt. Vul je gegevens in en je ziet meteen welk energiecontract voor jou het voordeligst is.

Jaarlijks opnieuw vergelijken

Energie vergelijken is een klusje dat je het best ieder jaar kunt doen. Energietarieven veranderen namelijk regelmatig, en de laagste tarieven gelden vaak alleen voor nieuwe klanten. Door jaarlijks te vergelijken weet je of overstappen je iets oplevert. En voor het werk hoef je het niet te laten. Bij Contractvergelijker weet je al binnen een minuut welk energiecontract voor jou het voordeligst is.

Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Wat verkopers jou niet vertellen

Energietarieven vergelijken

Energietarieven vergelijken is bij Contractvergelijker een eitje. De aanbiedingen staan namelijk op volgorde van prijs, van de goedkoopste naar de duurste. De prijzen die je ziet, zijn op basis van een jaarcontract.

 

Vaste en variabele energieprijzen

Er zijn twee verschillende soorten energiecontracten; vaste en variabele. Een vast energiecontract heeft altijd een bepaalde looptijd. Vaak is die looptijd 1, 2, 3 of 5 jaar. Zolang zo’n contract loopt, staat je energietarief vast. Stijgen de energieprijzen? Dan blijf jij gewoon het afgesproken tarief betalen. Datzelfde geldt als de energieprijzen dalen. Dat is minder positief als je een vast energiecontract hebt. Want ook dan staat je tarief vast tot aan het einde van de looptijd. Op dat moment kun je dus niet profiteren van lagere energieprijzen. Tenzij je aan je huidige leverancier een zogenaamde ‘overstapboete’ betaalt.

Algemeen - Berekenen
Overstapboete voorkomen

Vraag het bedrag van de overstapboete altijd van tevoren op, en bereken of het de moeite waard is om dit bedrag te betalen en over te stappen. Je kunt ook kiezen voor een variabel contract. Je energietarief staat dan niet vast, en kan op ieder moment worden verhoogd of verlaagd door je leverancier. Het voordeel van een variabel energiecontract is dat je op ieder moment kosteloos kunt overstappen.

Alle leveranciers in één energievergelijker

Vattenfall
United Consumers
Eneco
budget-energie
Essent
NLE

Zakelijk energie vergelijken

Heb je een eigen bedrijf? Dan kan een zakelijk energiecontract noodzakelijk zijn, maar het is niet in alle gevallen verplicht. Het grootste verschil tussen een zakelijk en particulier energiecontract is de capaciteit van de aansluiting.

 • Particulieren hebben vaak een aansluiting van 3 x 25 ampère stroom en 10 m3 gas per uur.
   
 • Zakelijke kleinverbruikers hebben een aansluiting tot maximaal 3 x 80 ampère stroom en 40 m3 gas per uur.
   
 • Zakelijke grootverbruikers hebben een aansluiting van meer dan 3 x 80 ampère stroom en meer dan 40 m3 gas per uur.   

Ondernemers met particulier energiecontract

Werk je als ondernemer vanuit huis en gebruik je geen zware apparatuur die veel stroom of gas verbruiken? Dan kun je kiezen voor een particulier energiecontract. Gebruik je apparaten of machines die een grotere aansluiting voor gas en/of stroom vereisen? Dan heb je ook een zakelijk energiecontract nodig. Contractvergelijker richt zich alleen op de particuliere consument. Wil je zakelijke energie vergelijken? Raadpleeg dan een vergelijkingssite die hierin is gespecialiseerd.

Gas, water en licht vergelijken

‘Gas, water en licht’ is van oudsher de verzamelnaam voor alles dat via een draadje of door een leiding je huis binnenkomt. Tegelijk vormen gas, water en licht een van de belangrijkste vaste lasten. Logisch dus dat je hierop wil besparen. Water is het enige uit dit rijtje waarvoor je geen andere leverancier kunt kiezen. In Nederland zijn er tien waterbedrijven, die ieder in hun eigen regio drinkwater leveren. De enige manier om op water te besparen, is door minder te verbruiken.

Groene stroom vergelijken

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid een belangrijk thema. Daarom kun je er bij Contractvergelijker ook voor kiezen om alleen groene energiecontracten met elkaar te vergelijken. Dit doe je door in de vergelijking je wensen aan te geven met het filter. Onder ‘groene stroom?’ kun je kiezen uit: Geen voorkeur, Groen uit NL, Groen uit EU en Grijs. Lees verder om meer te lezen over groene stroom.

Gas en licht vergelijken

Vóór 2004 viel er op het gebied van energie niets te vergelijken. Iedere regio in Nederland had zijn eigen energiebedrijf, en daar moest je het mee doen. In 2004 is de energiemarkt in Nederland geprivatiseerd. Dat betekent dat er veel nieuwe aanbieders van gas en elektriciteit bij zijn gekomen, met ieder hun eigen tarieven en voorwaarden. De onderlinge verschillen zijn groot, dus vergelijken en overstappen kan je veel geld besparen.

Meer over groene stroom
 

 • Geen voorkeur - Je ziet dan alle energiecontracten.
   
 • Groen uit NL - Je ziet dan energiecontracten waarbij je groene stroom krijgt die in Nederland is opgewekt. 
   
 • Groen uit EU - Je ziet dan energiecontracten met Europese groene stroom. Maar let op, in de praktijk kan dit twee dingen betekenen:
  • Het gaat om groene stroom die buiten Nederland is opgewekt.
  • Het gaat om grijze (niet duurzame) stroom die met buitenlandse GvO-certificaten in een groen jasje is gestoken.
    
 • Grijs - Je ziet dan alleen energiecontracten waarbij je stroom krijgt die is opgewekt uit fossiele brandstoffen, zoals aardolie, kolen en gas. Let op: tegenwoordig is grijze stroom niet meer per definitie het goedkoopste. Ook een energiecontract voor groene stroom uit Nederland kan voor jou als voordeligste uit de bus komen.
Energie - Groene stroom

Energie vergelijken, waar moet je op letten?

Energie vergelijken maken wij graag zo makkelijk mogelijk voor je. Wil je zeker weten dat je geen appels met peren vergelijkt, en dat je overstap op rolletjes loopt? Dan zijn dit twee dingen om goed op te letten: 

 1. Hou rekening met de einddatum van je huidige energiecontract. Heb je nu een energiecontract met een vaste looptijd? Als je die langer dan twee maanden van tevoren opzegt, betaal je mogelijk een opzegvergoeding (ook wel overstapboete genoemd). Afhankelijk van de resterende looptijd en of je alleen stroom of ook gas afneemt, is de boete minimaal 50 euro en maximaal 250 euro. Loopt je contract nog korter dan twee maanden, of heb je een variabel contract? Dan loop je dit risico niet. In die gevallen mag je altijd kosteloos overstappen. 
   
 2. Vul je verbruik zo nauwkeurig mogelijk in. Je termijnbedrag wordt berekend op basis van het verbruik dat je invult. Stap je over? Dan kijkt je nieuwe leverancier naar het historische verbruik op je adres. Wijkt dit erg af van het verbruik dat je hebt ingevuld? Dan kunnen zij je verbruik, en dus je termijnbedrag, naar boven of naar beneden bijstellen. Je kunt een goed beeld van je jaarlijkse verbruik krijgen door naar je laatste jaarrekening te kijken.

Beste en goedkoopste energiecontracten

Vind je het niet alleen belangrijk wat de prijs van je energiecontract is, maar ook hoe groen je energie is? Dan kun je in onze energievergelijker je wensen selecteren. Maakt het voor jou niet uit hoe duurzaam je stroom is, maar wil je gewoon het goedkoopste energiecontract? Dan is vergelijken helemaal eenvoudig. Je ziet bij ons namelijk direct het goedkoopste energiecontract bovenaan. Klik op ‘bekijk’ en vraag het contract meteen aan bij de leverancier. Besparen was nog nooit zo makkelijk.

Algemeen - Winnaar alternatief
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Veelgestelde vragen over onze energievergelijker

Energiecontracten kun je pas écht goed vergelijken op een website met een compleet aanbod. Bij Contractvergelijker ben je aan het juiste adres. En vergelijken is bij ons ook nog eens kinderlijk eenvoudig. Vul een paar gegevens in en zie meteen welk energiecontract het voordeligste is. 

Contractvergelijker onderscheidt zich van andere energievergelijkers door het grote aanbod aan energieleveranciers. Door het gemak en de snelheid die wij daarnaast bieden, is vergelijken en overstappen via ons een fluitje van een cent.

Dagelijks checken wij de energieprijzen en voorwaarden van alle energieleveranciers binnen ons aanbod. Is er iets veranderd? Dan passen wij dat meteen aan. Op die manier zorgen wij ervoor dat je altijd de juiste tarieven en voorwaarden te zien krijgt.

Bij Contractvergelijker vergelijk je de contracten van de volgende energieleveranciers: Budget Energie, Eneco, Energiedirect, ENGIE, Essent, Gewoon Energie, Innova Energie, NLE, Oxxio, PowerPeers, Pure Energie, United Consumers, Vandebron en Vattenfall.

Energieleveranciers veranderen regelmatig hun tarieven. De leverancier die afgelopen jaar voor jou de voordeligste was, kan voor het komende jaar wel eens duurder zijn dan anderen. Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt? Vergelijk dan jaarlijks je energiekosten.

Hoeveel je kunt besparen op je energiekosten, hangt af van hoeveel je nu betaalt en wat het beste alternatief is. Omdat energieprijzen in korte tijd flink kunnen veranderen, is dat bedrag voor iedereen weer anders. Vergelijk nu eenvoudig bij Contractvergelijker, en ontdek razendsnel welke besparing op jou staat te wachten.

Een aantal dingen waarop je kunt letten als je energie vergelijkt, zijn de duurzaamheid van de energie, de contractduur en of je van energieleverancier een welkomstbonus of -cadeau krijgt. Als die factoren vind je terug in onze vergelijker, en je kunt hier ook op filteren.

De goedkoopste energieleverancier van dit moment, kan volgende week alweer een andere zijn. Gelukkig is vergelijken bij Contractvergelijker een fluitje van een cent. Zo ontdek je met gemak de goedkoopste energieleverancier voor jou.

Overstappen is bij Contractvergelijker kinderlijk eenvoudig. Je vult een aantal gegevens in, selecteert je wensen en kiest in ons zoekresultaat het beste/ goedkoopste energiecontract. Die vraag je vervolgens direct online aan. Je oude contract wordt automatisch opgezegd.

Heb je een energiecontract met een bepaalde looptijd? Dan loopt je energieleverancier inkomsten mis als je tussentijds overstapt. Dit kan wel, maar om de misgelopen inkomsten van de energieleverancier te compenseren, betaal je een opzegboete. Dit voorkom je door op het juiste moment over te stappen.