Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Verwachtingen en energieprijzen 2022

Energieleveranciers veranderen hun tarieven regelmatig. En per 1 januari van ieder jaar bepaalt de overheid de nieuwe energiebelasting. Bij Contractvergelijker vind je eenvoudig alle energieprijzen en vind je razendsnel de beste deal.

Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Ga snel naar:

Stijging energieprijzen in 2022

Momenteel is het aanbod van energieleveranciers beperkt. Door de enorm stijgende energietarieven is aanbod van leveranciers beperkt. Per uur kan het aanbod verschillen. Lees verder over bespaartips en hoe de overheid helpt te compenseren bij de stijgende energieprijzen.

Algemeen - Berekenen
Blijf op de hoogte

Door de huidige marktomstandigheden is het aanbod van energieleveranciers beperkt. Hierdoor is overstappen niet altijd verstandig. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen de energiemarkt en ontvang als eerst de beste energiedeals. Schrijf je in voor een energie alert en weet precies wanneer je kan kan overstappen met voordeel.

Je energierekening in 2022

Of je energierekening in 2022 stijgt of daalt verschilt per huishouden. Hoe groot het verschil met 2021 wordt hangt af van verschillende factoren. De snelste manier om concreet antwoord op deze vraag te krijgen, is door een vergelijking te maken. Contractvergelijker is de kortste weg naar de beste deal.

Overzicht energieprijzen

Dit overzicht is voor het laatst bijgewerkt in mei 2022.

LeverancierVoorjaar 2021Najaar 2021Verschil
Budget Energie€ 2.060,94€ 2.151,81€ 90,87
Delta€ 2.044,82€ 2.163,73€ 118,91
Eneco€ 2.028,63€ 2.289,80€ 261,17
Energiedirect€ 2.007,06€ 2.155,40€ 148,34
Engie€ 2.002,34€ 2.127,51€ 125,17
Essent€ 2.029,15€ 2.115,96€ 86,81
Greenchoice€ 2.063,74€ 2.215,13€ 151,39
Innova€ 2.014,04€ 2.255,78€ 241,74
NLE€ 2.019,95€ 2.136,06€ 116,11
Vattenfal€ 2.002,80€ 2.127,05€ 124,25
Oxxio€ 1.999,10€ 2.217,71€ 218,61
Powerpeers€ 2.048,49€ 2.224,67€ 176,18
Pure Energie€ 2.053,23€ 2.301,62€ 248,39
United Consumers€ 2.044,08€ 2.165,75€ 121,67
Vandebron€ 2.020,02€ 2.170,57€ 150,55
Vrij op naam€ 2.250,40€ 2.494,03€ 243,63

Toekomstverwachtingen energieprijzen

Ook bij Contractvergelijker hebben we geen glazen bol waarin we zien hoe de energieprijzen zich het komende jaar en op de langere termijn ontwikkelen. Wel zijn er een aantal factoren die we kunnen benoemen die invloed hebben op de energieprijzen. Ook als je meer over deze prijsfactoren weet, blijft het lastig om de ontwikkelingen nauwkeurig te kunnen voorspellen. Het slimste is om ieder jaar energiecontracten te vergelijken op Contractvergelijker. Je weet dan zeker dat je niet te veel betaalt en je profiteert zo maximaal van kortingen en andere acties.

Algemeen - Besparen

Veel wind

Een winderige herfst zorgt er bijvoorbeeld voor dat Nederlandse windmolens veel stroom kunnen produceren. Hier kunnen energieleveranciers in de winter nog van profiteren, waardoor energiecentrales minder aardgas nodig hebben om stroom op te wekken. Dit heeft een dempend effect op de energieprijzen.

Koude winter

Een tegenovergesteld effect wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een koude winter. Er is dan veel gas nodig voor het verwarmen van huizen en voor het opwekken van stroom. De gasvoorraad gaat dan hard en moet weer worden bijgevuld. Hierdoor stijgen de prijzen juist.

Gasboring in Groning

Om logische redenen wordt er in Groningen niet meer naar gas geboord. Om toch aan de vraag naar gas te kunnen voldoen, moet er gas uit het buitenland worden geïmporteerd. Dit is duurder van gas uit Nederland.

Sancties Rusland

Minder Russisch gas naar Europa als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hierdoor wordt het aanbod van energie beperkt en stijgen de energie prijzen. Dit geldt voor gas en stroom

Energieprijzen van alle leveranciers vergelijken

Vattenfall
Pure energie
budget-energie
Eneco
Energiedirect
NLE

Opbouw energiekosten 2022

Als je alleen kijkt naar de energiekosten die je onderaan de streep betaalt, dan zit je energierekening vrij eenvoudig in elkaar. Maandelijks betaal je een voorschot, gebaseerd op je geschatte verbruik. Aan het eind van je contractjaar is je daadwerkelijke verbruik bekend. Dit verrekend je energieleverancier vervolgens met de voorschotten die je hebt betaald. 

Meer of minder verbruikt

Heb je meer energie verbruikt dan geschat? Dan moet je bijbetalen. Heb je juist minder verbruikt? Dan krijg je geld terug. Maar zoom je in op alle details van je energierekening? Dan kom je heel wat ingewikkelde termen tegen die allemaal invloed hebben op het eindbedrag. Hieronder lees je meer over de belangrijkste onderdelen van je energierekening. De belasting die je voor energie betaalt, bestaat eigenlijk uit vier onderdelen:

Vermindering energiebelasting

‘Vermindering energiebelasting’ is een deel van de energiebelasting dat je terugkrijgt. Ieder huishouden heeft namelijk recht op een bepaalde, onbelaste, minimum hoeveelheid stroom en gas, vindt de overheid. Deze compensatie krijg je niet op je rekening gestort, maar je energieleverancier verrekent dit op je energierekening, waardoor die een stukje lager wordt.

Opslag Duurzame Energie (ODE)

De ‘Opslag Duurzame Energie’, afgekort als ODE, wordt juist weer in rekening gebracht. De ODE is opgebouwd uit een vast bedrag per iedere kWh stroom die je verbruikt, en een vast bedrag per iedere kuub gas. Met de opbrengst van deze toeslag stimuleert de overheid de opwekking van duurzame energie en het terugdringen van CO2.

Energiebelasting

Energiebelasting is opgebouwd uit een tarief dat je betaalt per verbruikte kWh stroom, en een tarief dat je betaalt over iedere verbruikte kuub (m3) gas. Je betaalt deze belasting aan je energieleverancier, en die draag het weer af aan de overheid.


 

BTW

Tot slot betaal je nog 21% BTW over alle onderdelen van je energierekening.

Netbeheerkosten gas en stroom

Netbeheerkosten staan op je energierekening en worden dus geïncasseerd door je energieleverancier. Maar die draagt dit bedrag weer af aan de netbeheerder. De netbeheerder zorgt ervoor dat er ook daadwerkelijk stroom uit je stopcontact komt. De kosten die de netbeheerder rekent zijn o.a. voor het onderhoud en reparaties aan elektriciteitsnetwerken en gasleidingen. Iedere regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. Als je overstapt hou je in principe dus dezelfde netbeheerder en blijven de netbeheerkosten hetzelfde. Behalve als je verhuist naar een woonplaats die in een andere regio ligt natuurlijk. Dan val je onder de netbeheerder van die regio en kunnen de kosten dus hoger of lager zijn dan voor je verhuizing.

Energie - Gas

Leveringskosten gas en stroom

Leveringskosten vormen een vast bedrag op je energierekening. Dit bedrag is niet afhankelijk van hoeveel gas of stroom je verbruikt. Daarom heette dit vroeger ook wel vastrecht. Je kunt de leveringskosten beschouwen als de administratiekosten van je energieleverancier.

Energie - Stroom

Vaste energieprijzen

De keuze voor vaste of variabele energieprijzen kan veel invloed hebben op hoeveel geld je dit jaar kwijt bent aan energie. Veel mensen kiezen voor een energiecontract met vaste energieprijzen. Dat biedt je veel zekerheid, want tijdens de hele contractduur blijven de tarieven gelijk. Ook als de energieprijzen stijgen. Maar daar staat tegenover dat je ook niet profiteert van eventuele prijsdalingen. 

Variabele energieprijzen

Verwacht je dat de energieprijzen binnen een aantal maanden omlaag gaan? Dan kan een variabel energiecontract een goede keuze zijn. Zodra de prijzen gedaald zijn kun je, als je dat wil, alsnog overstappen op een vast energiecontract. Ook dat is een een voordeel van een variabel energiecontract: je kunt op ieder gewenst moment overstappen, zonder dat je een overstapboete hoeft te betalen.

Wat verkopers jou niet vertellen

Prijzenoorlog voor lage energietarieven

Op de Nederlandse energiemarkt heerst een continue prijzenoorlog. Er zijn veel verschillende energieleveranciers en die willen allemaal hetzelfde: zoveel mogelijk klanten. Jij als klant profiteert hiervan. Leveranciers proberen op allerlei manieren om nieuwe klanten aan zich te binden. Niet alleen door lagere energietarieven, maar ook door welkomstkortingen en mooie cadeaus. Hierdoor zou je bijna de bomen door het bos niet meer zien. 

Algemeen - Cadeau
Welkomstkorting en cadeaus

Gelukkig hebben we bij Contractvergelijker alle prijzen en acties voor je op een rij gezet. Het enige dat je hoeft te doen is een paar gegevens invullen over je woonsituatie en je energieverbruik. In het zoekresultaat zie je welke welkomstkortingen en cadeaus energieleveranciers aanbieden. En het allergoedkoopste energiecontract? Die staat bij ons altijd bovenaan. Dat is wat we noemen ‘de kortste weg naar de beste deal’.

Voorkom hoge energiekosten

Op hoge energiekosten zit niemand te wachten. Bij producten die je in de winkel koopt is een duurdere versie soms beter dan een goedkopere. Maar voor energie geldt dat niet. Iedere energieleverancier levert dezelfde kwaliteit stroom en gas. Voorkom daarom dat je te veel betaalt. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Vergelijk je energiecontract op Contractvergelijker en stap over naar de goedkoopste. Kortingen en cadeaus zijn alleen voor nieuwe klanten, dus maak hier een jaarlijkse gewoonte van. 
     
  • Zijn de energieprijzen relatief laag, of verwacht je binnenkort prijsstijgingen? Kies dan voor een vast energiecontract met een looptijd van één jaar.
     
  • Let, naast de energietarieven, ook op je energieverbruik. Want hoe lager je verbruik, hoe minder je betaalt. Hier kun je voor zorgen door de aanschaf van zuinigere apparaten en lampen, maar ook door apparatuur die je niet gebruikt uit te zetten en de verwarming een graad lager te zetten.

Vergelijk energieprijzen in 2022

De energieprijzen in 2022 hebben voor ons geen geheimen. Wij kennen de prijzen, kortingen en andere acties van alle energieleveranciers. En veranderen de prijzen? De actuele energieprijzen vind je altijd terug op Contractvergelijker. Vergelijk bij ons je energiecontract en binnen een minuut weet je hoeveel je kunt besparen.

Algemeen - Winnaar
Bespaar tot €350

Bereken je voordeel

Veelgestelde vragen over energieprijzen

Hou je van zekerheid en verwacht je niet dat de energieprijzen binnen een jaar gaan dalen? Dan kan het verstandig zijn om je energieprijs voor een jaar of langer vast te leggen.

Variabele energietarieven worden in de regel vastgesteld op 1 januari en 1 juli van elk jaar. Maar energieleveranciers mógen dit in principe op ieder moment doen. Zijn er bijzondere ontwikkelingen op de energiemarkt? Dan kunnen variabele tarieven dus vaker worden aangepast.

De energieprijzen zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Daarom is het moeilijk om de energieprijzen over een langere periode te voorspellen. Wil je weten waar je aan toe bent? Maak dan regelmatig een vergelijk op Contractvergelijker.nl

Heel eenvoudig: je vult op onze website een aantal gegevens en je voorkeuren in. Daarna zie je in het zoekresultaat alle contracten die aan jouw wensen voldoen, met de goedkoopste bovenaan.

Een termijnbedrag is een vast bedrag dat je maandelijks betaalt. Dit is een voorschot. Aan het eind van het contractjaar krijg je een jaar- of eindafrekening. Heb je minder verbruikt dan ingeschat? Dan krijg je geld terug. Heb meer verbruikt dan ingeschat? Dan moet je bijbetalen.

Energiebelasting is een belasting die je betaalt over het verbruik van stroom en gas. Deze belasting is inbegrepen in het termijnbedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt. Die draagt de belasting vervolgens af aan de belastingdienst.

Gasregiotoeslag was een toeslag die je via je energieleverancier aan Gasunie betaalde. In het algemeen gold: hoe verder je van Groningen woonde, hoe hoger deze toeslag. Sinds 2020 mag dit niet meer en is een eventuele toeslag in alle regio’s gelijk.

ODE is een toeslag die je via je energierekening aan de overheid betaalt. De overheid gebruikt de opbrengsten van deze toeslag om de productie van groene energie te subsidiëren.

De stroomprijs per KwH bepaalt iedere energieleverancier zelf. Juist daarom is het slim om regelmatig energiecontracten te vergelijken. Bij Contractvergelijker doe je dit heel eenvoudig en kun je direct overstappen als je een betere deal ziet.

De uiteindelijke gasprijs die je betaalt, wordt bepaald door je energieleverancier. Maar er zijn prijsbepalende factoren waarop de leverancier geen invloed heeft, zoals de olieprijs. Wil je weten waar je het voordeligst uit bent met gas (en stroom)? Maak dan nu een vergelijking.