Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Zorgverzekering vergelijken

Elk jaar je zorgverzekering vergelijken is belangrijk. Je kunt er namelijk snel geld mee besparen. Kies voor zorgverzekering vergelijken bij Contractvergelijker en zie binnen een paar minuten wat voor jou de beste en goedkoopste zorgverzekering is.

Vergelijk je premie

Alle zorgverzekeraars in onze zorgvergelijker

Bij Contractvergelijker kennen wij de kosten, voorwaarden, kortingen en acties van alle zorgverzekeraars. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal staat altijd bovenaan.

Zorgverzekering afsluiten, hoe werkt het?

 • 1
  Vrije zorgkeuze en eigen risico? Vul in of je altijd je eigen zorgverlener wil kunnen kiezen, en of je een hoger eigen risico wil in ruil voor een lagere premie.
 • 2
  Kies je aanvullende dekkingen Bepaal nu of je je wil verzekeren voor o.a. de tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Kies per dekking in tot welk bedrag verzekerd wil zijn.
 • 3
  Kies de beste deal Van alle zorgverzekeringen die aan jouw wensen voldoen, staat de goedkoopste nu bovenaan. Met één klik op de knop zet je je overstap in gang.

Waarom onze zorgvergelijker gebruiken?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Onafhankelijke zorgvergelijker

Contractvergelijker is een onafhankelijke zorgvergelijker. Wij zetten alle zorgverzekeraars voor jou op een rijtje en geven je de meest uitgebreide, eerlijke en transparante informatie. Zodat jij kunt kiezen wat voor jou de beste zorgverzekeraar is. Bij ons kies je uit het meest complete overzicht zorgverzekeraars.

Zorgverzekering - Ziekenhuis
Zorgverzekering vergelijken voor 2023

Jaarlijks je zorgverzekering vergelijken met onze zorgvergelijker kan je veel geld besparen.  Dit kan je doen vanaf 12 november tot en met 31 december 2023. Blijf op de hoogte van de beste zorgdeals en kies de zorg die bij je past. Elk jaar opnieuw.

Alles over zorgverzekeringen 2023

Overstappen van zorgverzekeraar kan eenmaal per jaar, zonder dat het je iets kost. Dat kan vanaf 12 november tot 31 december van elk jaar. Bij Contractvergelijker vind je alles over zorgverzekeringen. Over de premies voor de basisverzekering, over aanvullende verzekeringen en over de voorwaarden. Wat is wel verzekerd en wat niet? Je kunt zorgpolissen vergelijken, zorgpremies vergelijken en ontdekken wat de goedkoopste zorgverzekering is. De goedkoopste zorgverzekering hoeft voor jou natuurlijk niet altijd ook de beste zorgverzekering te zijn. Het is immers zonde als je de goedkoopste zorgverzekering neemt en dan later wordt geconfronteerd met allerlei medische kosten.

Zorgverzekeraars vergelijken

Wil je kunnen kiezen uit een compleet aanbod zorgverzekeraars? Dan zit je bij Contractvergelijker goed. Je vergelijkt alle soorten zorgverzekeringen; restitutiepolissen en naturapolissen, aanvullende verzekeringen en je leest alles over het eigen risico en de basisverzekering. Ook voor bijzondere zorgverzekeringen zoals een studentenverzekering. Zorgverzekeraars vergelijken was nog nooit zo gemakkelijk.

Ziekenfonds vergelijken

Vroeger hadden we het niet over een zorgverzekering maar over het ziekenfonds. Die bestaat inmiddels niet meer. De basisverzekering is eigenlijk in de plaats gekomen van het ziekenfonds. Alle belangrijke zorgkosten zijn in de basisverzekering gedekt. Denk aan ziekenhuiskosten, kosten van een specialist en natuurlijk de zorg door de huisarts en een vergoeding voor medicijnen. Ziekenfonds vergelijken is tegenwoordig dus zorgverzekering vergelijken!

Zorgpolis vergelijken

Zoals hiervoor al gezegd is de zorgpolis van de basisverzekering overal hetzelfde. Die wordt namelijk vastgesteld door de overheid. De verschillen zitten voornamelijk in de keuzevrijheid van de zorgverleners die je hebt. Bij de ene verzekering ben je vrij om te kiezen, bij een andere zijn er beperkingen. De aanvullende verzekeringen kunnen flink verschillen. Zorgpolis vergelijken speelt dus voornamelijk als je wilt weten waar je het beste een aanvullende verzekering kunt afsluiten. 

Algemeen - Nieuw contract

Soorten zorgpolissen

Er zit verschil tussen de basisverzekeringen in de keuzevrijheid van zorgverleners. Dat geldt ook voor de hoogte van vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Er zijn naturapolissen (ook budgetpolissen), restitutiepolissen en combinatiepolissen. Naturapolissen zijn meestal goedkoper dan restitutiepolissen maar een restitutiepolis heeft als voordeel dat je zelf je zorgverlener kunt kiezen. De combinatiepolis geeft recht op zorg (natura) bij sommige zorgsoorten, en recht op vergoeding (restitutie) bij andere.

Zorgpremies vergelijken

Met zorgpremies vergelijken kom je al een heel eind. De basisverzekering, voor iedereen verplicht, wordt elk jaar opnieuw samengesteld door de overheid. Die is weliswaar bij elke verzekeraar hetzelfde, maar de premie kan wel verschillen. Zorgpremies vergelijken voor de basisverzekering kan je dus direct al geld opleveren, door te kiezen voor de goedkoopste. Wil je ook aanvullende verzekeringen (die zijn niet verplicht!) dan moet je wel wat beter rondkijken. Ze kunnen namelijk onderling nogal wat verschillen. Een goedkope aanvullende verzekering hoeft niet altijd de beste te zijn, en andersom ook niet. Wil je zorgpremies vergelijken voor aanvullende verzekeringen, dan is het dus ook belangrijk om de zorgpolis te vergelijken. Natuurlijk doe je ook dat bij Contractvergelijker.

Alle zorgverzekeraars vergelijken van Nederland

Bewust
FBTO
Zilveren Kruis
Nationale Nederlanden
OHRA
UC

Kies de beste zorgverzekering

De beste zorgverzekering kiezen betekent allereerst nagaan wat jij aan zorg nodig hebt. Ben je jong en gezond dan kan je misschien meer risico nemen dan wanneer je chronisch ziek bent of oud. Oudere mensen hebben over het algemeen meer zorg nodig. Met zorgkosten vergelijken bij Contractvergelijker weet je in een paar minuten wat voor jou de beste zorgverzekering is.

Algemeen - Winnaar

Basisverzekering

Wat zit er zoal in de basisverzekering? Belangrijk om te weten om zoveel mogelijk te voorkomen dat je ziektekosten maakt buiten de basisverzekering. Maar ook om te weten welke aanvullende verzekeringen je nog wilt afsluiten. Met de basisverzekering heb je recht op de belangrijkste zorgvormen en het pakket is heel ruim. Voor heel veel medische behandelingen ben je verzekerd, maar je hebt vrijwel altijd een verwijzing van de huisarts nodig. In de basisverzekering zit onder meer: 

 • Consulten en behandelingen bij je huisarts 
 • Specialistische zorg en verblijf in het ziekenhuis 
 • Medicijnen (op voorschrift) 
 • Spoedeisende zorg/vervoer met de ambulance 
 • Psychologische zorg

Hiervan maken tal van behandelingen deel uit. Zo krijg je anticonceptie (tot 21 jaar), audiologische zorg, besnijdenis op grond van medische noodzaak, spoedeisende zorg in het buitenland bij tijdelijk verblijf, onderzoek maar erfelijke afwijkingen, dieetadvies, hulp bij stoppen met roken, onder bepaalde voorwaarden fysiotherapie, geneesmiddelen en herstelzorg bij corona. Dit is zomaar een greep uit de vele vergoedingen waarop je recht hebt. Voor bepaalde zorg moet je een eigen bijdrage betalen. 

Algemeen - Check
Zorgverzekering is verplicht

In Nederland moet iedereen van 18 jaar of ouder verplicht een zorgverzekering afsluiten. Minimaal een basisverzekering. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn meeverzekerd op de polis van hun ouders of verzorgers.

Aanvullende verzekering

Heb je behoefte aan zorg die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering? Dan kan je nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Denk aan tandartskosten, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. De zorgpolissen van aanvullende verzekeringen kunnen behoorlijk verschillen. Bijvoorbeeld een tandartsverzekering. Bij de ene zorgpolis krijg je maximaal € 1.000 per jaar in combinatie met 80% vergoeding van je facturen. Bij een andere zorgverzekeraar krijg je € 750 maar in combinatie met 100% vergoeding van je facturen. 

Ook de inhoud verschilt. Bij de één zijn kronen en bruggen meeverzekerd, bij een ander niet. Dit soort verschillen zie je bij alle aanvullende zorgpolissen, ook voor bijvoorbeeld fysiotherapie, homeopathische ziektekosten of bij kraampakketten. De zorgpolis vergelijken van verschillende verzekeraars is belangrijk en doe je bij Contractvergelijker.

Zorgverzkerering - Zorgpas

Eigen risico bepalen

Door de overheid wordt naast de basisverzekering ook een jaarlijks minimaal eigen risico bepaald. In 2021 en 2022 bedroeg het eigen risico € 385 per jaar per persoon. Het betekent dat je van de meeste zorgkosten die je maakt vanuit de basisverzekering, de eerste € 385 zelf moet betalen. Het is mogelijk om voor een hoger eigen risico te kiezen, waardoor de premie van je zorgverzekering omlaag gaat. Je kunt het eigen risico op jaarbasis verhogen met € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Maximaal heb je dus (in 2022) €885 eigen risico. De premiekorting kan oplopen tot ongeveer € 25 per maand.

Zorgtoeslag aanvragen

De premie van de zorgverzekering is een behoorlijke aanslag op je portemonnee. Voor veel mensen een te grote aanslag. Daarom kun je bij de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag. Of en hoeveel zorgtoeslag je krijgt hangt onder meer ook af van je vermogen.

Collectieve zorgverzekering

Er zijn ook collectieve zorgverzekeringen. Een collectieve zorgverzekering geldt voor groepen of voor sectoren. Bijvoorbeeld werknemers die in de zorg werken of lid zijn van een bepaalde vereniging. Een collectieve zorgverzekering klinkt interessant, vanwege de korting die je krijgt. Maar veel verzekeraars verhoogden eerst de premie, om dan vervolgens korting te geven. Er was dus niet of nauwelijks sprake van een daadwerkelijke korting. Daarom is het maximale kortingspercentage de afgelopen jaren door de overheid afgebouwd. Een collectieve zorgverzekering is dan ook zeker niet bij voorbaat de voordeligste optie.

Jaarlijks overstappen van verzekeraar

Jaarlijks overstappen van verzekeraar kan zorgen voor een besparing op je maandelijkse premie. Vergelijk elk jaar je zorgverzekering bij Contractvergelijker om na te gaan wat voor jou op dat moment de beste zorgverzekering is tegen de beste premie.

Zorgverzekering voor speciale doelgroepen

Er zijn zorgverzekeringen voor speciale doelgroepen. Voor 50-plussers, gezinnen en militairen maar ook voor studenten, baby’s en voor sportliefhebbers. Door alle zorgverzekeringen te vergelijken kan je ook de voordelen van verzekeringen voor speciale doelgroepen vergelijken.

Zorgverzekering - Ziekenhuis

Studentenverzekering vergelijken

Studenten zijn meestal jong en gezond en maken minder zorgkosten. Zij kunnen kiezen uit studentenverzekeringen die goedkoper zijn dan de reguliere zorgverzekeringen. Je kunt ook je eigen risico omhoog brengen waardoor de nog minder premie betaalt.

Zorgverzekering voor ouderen

Ouderen, mensen vanaf ongeveer 50 jaar, stellen andere eisen aan hun zorgverzekering. Ze hebben geen belang bij kraamzorg maar meer belang bij bijvoorbeeld fysiotherapie of geneesmiddelen. Er zijn speciale zorgverzekeringen voor ouderen die je bij Contractvergelijker kunt vergelijken zodat je de beste zorgverzekering tegen de beste premie vindt.

Zorgverzekering voor jongeren

Jongeren moeten net als andere 18-plussers verplicht een zorgverzekering afsluiten. Zij kunnen echter wel iets doen om op hun zorgkosten te besparen. Het eigen risico naar boven bijstellen zodat je een lagere premie betaalt én goed opletten welke aanvullende verzekeringen worden afgesloten. Meestal is het wel zinvol om een tandartsverzekering te nemen. Veel zorgaanbieders bieden ook een speciale studentenverzekering. Zorgverzekering voor jongeren vergelijken doe je bij Contractvergelijker.

Zorgverzekering tijdens zwangerschap

Voor, tijdens en na de zwangerschap heb je meestal andere zorgkosten dan je gewend bent. Sommige kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, voor andere vergoedingen kan je het beste een speciale aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor een vergoeding van kosten voor zwangerschapscursussen en het kraampakket maar ook de eigen bijdrage bij kraamzorg, bekkenfysiotherapie, hulp bij borstvoedingsproblemen of voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.

Wat is de goedkoopste zorgverzekering?

Elk jaar stellen de zorgverzekeraars vast wat de hoogte van de zorgpremie voor de basisverzekering is. Welke voor jou het goedkoopst is kan je eenvoudig bepalen door te kiezen voor zorgverzekeringen vergelijken. Er zit verschil tussen de basisverzekeringen in de keuzevrijheid van zorgverleners. Dat geldt ook voor de hoogte van vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. 

Zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Je nieuwe zorgverzekering vergelijken en afsluiten is zó gebeurd. Vul in wat je nodig hebt, bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen voor tandarts, kraamzorg en fysiotherapie en je ziet in één oogopslag wat de beste aanbieders van zorgverzekeringen zijn. Afsluiten kan binnen een paar minuten. De overstap wordt voor je geregeld: je oude zorgverzekering wordt voor je opgezegd. Je hoeft zelf nergens naar om te kijken.

Algemeen - Winnaar alternatief

Vergelijk je premie

Veelgestelde vragen over zorgverzekering vergelijken

Bij Contractvergelijker vergelijk je een groot aantal zorgverzekeraars:

 • ASR
 • Bewuzt
 • CZ
 • Ditzo
 • FBTO
 • Nationale-Nederlanden
 • OHRA
 • ONVZ
 • United Consumers
 • Zilveren Kruis

Contractvergelijker is niet voor niets de kortste weg naar de beste deal. Bij ons vergelijk je zorgverzekeringen in een paar korte stappen. Vervolgens zie je direct de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jou bovenaan staan. Met één klik op de knop start je daarna je aanvraag. Sneller en eenvoudiger kan niet.

Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht, maar kunnen wel verstandig zijn, afhankelijk van je situatie.

Met een zorgverzekering verzeker je je voor medische kosten. Afhankelijk van het soort verzekering dat je hebt, gaat de rekening direct naar de verzekeraar. En anders kun je de gemaakte kosten bij je verzekeraar declareren.

Welke zorgverzekering het beste bij jou past, hangt af van wat je wensen zijn, en van welke zorgkosten je verwacht te gaan maken. Vergelijk je bij Contractvergelijker? Ga dan in het filter het lijstje af, en beslis van iedere aanvulling of je die wel of niet wil hebben. Uiteindelijk kom je bij de beste verzekering voor jou uit.

De beste zorgverzekeraar is de verzekeraar die alles dekt wat jij wil, en dat tegen een zo laag mogelijke premie. Welke verzekeraar dit is, ontdek je eenvoudig door te vergelijken bij Contractvergelijker.

De goedkoopste zorgverzekering is een basisverzekering met het maximale eigen risico. Maar dit is niet voor iedereen de beste optie. Kijk daarom ook altijd kritisch naar welke dekkingen je nodig hebt.

De basisverzekering dekt een groot aantal medische kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de huisarts, behandelingen en verblijf in het ziekenhuis, vervoer met de ambulance en medicijnen op recept.

Welke aanvullende verzekering je nodig hebt, is voor iedereen anders. Probeer voor alle aanvullende dekkingen te bedenken hoe groot de kans is dat je die het komende jaar nodig hebt. Kijk hierbij ook kritisch naar de premie. Het is zonde om meer premie te betalen dan de vergoeding die je evt. zou krijgen.

Jaarlijks overstappen is niet perse altijd nodig. Jaarlijks zorgverzekeringen vergelijken wel. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt, en dat je een zorgverzekering hebt die qua dekking goed bij je past. Zie je een betere deal? Dan is overstappen via Contractvergelijker zo geregeld.