Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Zorgverzekering afsluiten in 2023

Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Minimaal een basisverzekering en eventueel aanvullende zorgverzekeringen. Je kunt elk jaar overstappen en een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Zoek je de goedkoopste en beste verzekering? Vergelijk ze dan allemaal bij Contractvergelijker.

Vergelijk je premie

Alle zorgverzekeraars van Nederland

Bij Contractvergelijker kennen wij de kosten, voorwaarden, kortingen en acties van alle zorgverzekeraars. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal staat altijd bovenaan.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten in 3 stappen

  • 1
    Vrije zorgkeuze en eigen risico? Vul in of je altijd je eigen zorgverlener wil kunnen kiezen, en of je een hoger eigen risico wil in ruil voor een lagere premie.
  • 2
    Kies je aanvullende dekkingen Bepaal nu of je je wil verzekeren voor o.a. de tandarts, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Kies per dekking in tot welk bedrag verzekerd wil zijn.
  • 3
    Kies de beste deal Van alle zorgverzekeringen die aan jouw wensen voldoen, staat de goedkoopste nu bovenaan. Met één klik op de knop zet je je overstap in gang.

Waarom je zorgverzekering afsluiten via ons?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Zorgverzekering afsluiten, hoe werkt het?

Als je een zorgverzekering wilt afsluiten, kan je kiezen uit alle zorgverzekeraars in Nederland. De dekkingen en maandelijkse premies verschillen per verzekeraar. Het is daarom zeker de moeite waard om de zorgverzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Bij Contractvergelijker kan je alle zorgverzekeringen, zowel de basisverzekering als aanvullende verzekeringen, naturapolissen en restitutieverzekeringen, met elkaar vergelijken.

Zorgverzekering - Ziekenhuis
Zorgverzekering vergelijken voor 2023

Jaarlijks je zorgverzekering vergelijken met onze zorgvergelijker kan je veel geld besparen.  Dit kan je doen vanaf 13 november tot en met 31 december 2022. Blijf op de hoogte van de beste zorgdeals en kies de zorg die bij je past. Elk jaar opnieuw.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten, waarom?

Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan elk jaar, tegen het einde van het jaar. Waarom zou je dat doen? De reden hiervoor is dat de polisvoorwaarden en premies elk jaar opnieuw worden vastgesteld. Door elk jaar opnieuw zorgverzekeraars te vergelijken ben je niet alleen goedkoper uit, maar vind je ook de zorgverzekering die het beste bij je past. Je kunt eenmaal per jaar overstappen en een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Wanneer je nieuwe zorgverzekering afsluiten?

Een zorgverzekering loopt altijd van 1 januari tot en met 31 december van een jaar. Sluit je per 1 januari van het komende jaar een nieuwe zorgverzekering af? Dan word je huidige verzekering automatisch per 31 december beëindigd. Zorgverzekeraars komen elk jaar in november met hun nieuwe polisvoorwaarden en maandelijkse premie. Vanaf half november kun je dus zorgverzekeringen vergelijken en besluiten om over te stappen. Voor sommige mensen is het mogelijk om op elk ander tijdstip in een jaar een zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt voor mensen die 18 jaar worden, mensen die naar Nederland verhuizen of hier komen werken en voor mensen die uit militaire dienst komen. 

Alle zorgverzekeraars vergelijken van Nederland

Bewust
FBTO
Zilveren Kruis
Nationale Nederlanden
OHRA
UC

Kies de juiste zorgpolis

Om een goede keuze te kunnen maken tussen de verschillende zorgpolissen is het belangrijk dat je weet wat ze inhouden. Er zijn twee hoofdvormen: de naturapolis en de restitutiepolis. Dan is er ook nog de combinatiepolis. Dat is een combinatie van de natura- en restitutiepolis. De budgetpolis is een vorm van een naturapolis. Hoewel de dekking van al deze polissen hetzelfde is, zit het verschil hem in de vraag waar jij die zorg mag afnemen. Van welke zorgverleners je wel en geen gebruik kunt maken, althans als je een vergoeding wilt voor de zorg die je hebt gekregen.

Ook de inhoud verschilt. Bij de één zijn kronen en bruggen meeverzekerd, bij een ander niet. Dit soort verschillen zie je bij alle aanvullende zorgpolissen, ook voor bijvoorbeeld fysiotherapie, homeopathische ziektekosten of bij kraampakketten. De zorgpolis vergelijken van verschillende verzekeraars is belangrijk en doe je bij Contractvergelijker.

Zorgverzkerering - Zorgpas

Budgetpolis

De budgetpolis is meestal de goedkoopste zorgverzekering. Het betekent echter wel dat je een minder grote keuzevrijheid van zorgverleners hebt. Bij de budgetpolis zijn er niet met alle ziekenhuizen contracten afgesloten. Dit betekent dat je soms naar een ander ziekenhuis moet dan je zou willen.

Naturapolis

Ook de naturapolis is een goedkope zorgverzekering. Je kunt van veel, maar niet van alle zorgaanbieders gebruikmaken. Je kunt het beste vooraf checken of de zorgverlener waar je heen wil een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie van een restitutiepolis en een naturapolis. De verzekeraar heeft met sommige zorgverleners een contract afgesloten en met andere niet. De zorg wordt soms helemaal vergoed en soms moet je bijbetalen. Welke variant voor welke zorg geldt staat in de polisvoorwaarden.

Restitutiepolis

De restitutiepolis is de meest uitgebreide zorgverzekering. De zorgverzekeraar heeft met vrijwel alle zorgverleners en in ieder geval alle ziekenhuizen een contract afgesloten. Je kunt dus zonder problemen gebruik maken van vrijwel alle zorgverleners.

Tips voor het afsluiten

Er zijn allerlei tips voor het afsluiten van jouw zorgverzekering. Om de beste dekking te krijgen en je kosten zo laag mogelijk te houden. Wil je een lagere premie, dan kan je overwegen een hoger eigen risico te nemen. Ook het aanvragen van zorgtoeslag is belangrijk als je daar recht op hebt.

Zorgverzekering - Ziekenhuis

Eigen risico verhogen

Je eigen risico verhogen is een manier om je maandelijkse premie omlaag te brengen. Misschien heb jij een flinke spaarrekening of ben je jong en eigenlijk nooit ziek. In dat soort gevallen kan je overwegen om het eigen risico te verhogen. Hou er wel altijd rekening mee dat je onverwacht medische zorg nodig kunt hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je je eigen risico kunt betalen als dat nodig is.

Zorgtoeslag aanvragen

Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van je inkomen en vermogen. Verdien je weinig en heb je ook weinig vermogen dan heb je recht op zorgtoeslag. Maximaal bedraagt de toeslag bijna zoveel als je kwijt bent aan je basisverzekering. Zorgtoeslag aanvragen doe je bij de Belastingdienst.

Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering speciaal voor bepaalde groepen. Denk aan een zorgverzekering voor mensen die in de zorg werken, lid zijn van een bepaalde vereniging of bij een bepaald bedrijf werken. Een collectieve zorgverzekering wordt helaas voor steeds minder mensen interessant. Het maximale kortingspercentage is de afgelopen jaren steeds verder verlaagd. Vanaf 2023 is er helemaal geen korting meer toegestaan op de basisverzekering. De reden dat de overheid dit heeft besloten, is omdat veel verzekeraars eerst de premie verhoogden, om vervolgens korting te geven. Er was dus geen sprake van een echte korting.

Contractering zorgkosten

Vind je het niet erg om na te moeten gaan of de zorgverlener van jouw keuze wel aangesloten is bij jouw zorgverzekeraar? Dan kan je besparen op de premie door te kiezen voor een naturapolis, budgetpolis of combinatiepolis. Deze zijn goedkoper.

Vergelijk je premie

Keuzevrijheid zorgverleners

De inhoud van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde maar de premie verschilt wel. Dan is er ook nog het (grote) verschil in keuzevrijheid zorgverleners. Je kiest uit twee mogelijkheden voor de basisverzekering: de naturaverzekering en de restitutieverzekering. De premie van de naturaverzekering is lager, maar je hebt minder vrijheid voor welke zorgverlener je kunt kiezen. Er zijn meestal ook nog andere voorwaarden, bijvoorbeeld dat je alleen nog digitale post ontvangt en kunt versturen.

Zorgverzkerering - Zorgpas

Hoogste dekking

Als je een zorgverzekering wilt afsluiten met hoge dekking dan kom je meestal uit bij een restitutiepolis. Je kunt gebruik maken van alle zorgverleners. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je altijd een volledige vergoeding krijgt of voor bepaalde zorg een deel moet bijbetalen. Bij ons kun je alle zorgverzekeraars vergelijken en zo de beste zorgverzekering met de hoogste dekking vinden.

Laagste kosten

Een zorgverzekering afsluiten tegen lage kosten betekent dat je goed moet nagaan wat de beste zorgverzekeraar is. Waar vind je de goedkoopste basisverzekering tegen de beste premie, de beste aanvullende verzekeringen tegen de laagste kosten. Kies voor zorgverzekeringen vergelijken om zo de beste deal te sluiten.

Kies de juiste dekking

Als je een nieuwe zorgverzekering gaat kiezen is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de premie die je moet betalen maar het is ook heel belangrijk om de juiste dekking te kiezen. Als oudere heb je niets aan een aanvullende verzekering voor een kraampakket maar misschien wel voor fysiotherapie of ergotherapie. Het is dus zeker zinvol om goed te kijken welke aanvullende verzekeringen er allemaal zijn en de juiste dekking te kiezen. De dekking in de basisverzekering wordt door de overheid vastgesteld en is dus overal hetzelfde. Toch is het wel belangrijk na te gaan wat de inhoud van die basisverzekering is om te voorkomen dat je een dubbele dekking hebt.

Algemeen - Besparen

Basisverzekering afsluiten

We hebben het al even kort aangestipt: de restitutiepolis en de naturapolis. Wil jij graag kunnen kiezen naar welke zorgverlener je gaat, dan kan je het beste voor de restitutiepolis kiezen. De premie hiervoor is iets hoger maar dan heb je wel alle vrijheid. Een basisverzekering afsluiten is voor iedereen van 18 jaar en ouder verplicht. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd, tegen dezelfde voorwaarden, bij hun ouders of verzorgers.

Aanvullende verzekering afsluiten

Er zijn heel veel verschillende aanvullende verzekeringen. Wil je een aanvullende verzekering afsluiten, kijk dan naar vele mogelijkheden en hoogte van de premies. Die kunnen namelijk flink uiteenlopen. Voorbeelden van aanvullende verzekeringen: tandartsverzekering, verzekering voor ergotherapie, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, kraamperiode en sport. De dekking loopt behoorlijk uiteen. Voor sommige kosten krijg je een vergoeding van 75%, 80% of 100% en ook het jaarlijks te besteden bedrag verschilt.

Tandartsverzekering afsluiten

Wil jij een tandartsverzekering afsluiten? Vergelijk dan de verschillende zorgverzekeraars goed. De voorwaarden lopen namelijk flink uiteen. Bedenk ook dat ernstige problemen met je gebit waarvoor je naar de kaakchirurg moet al in de basisverzekering zitten. Voor de jaarlijkse controle, onderhoud, het vullen van gaatjes en het maken van kronen kan je een tandartsverzekering afsluiten.

Zorgverzkerering - Tandarts
Maximaal jaarlijks bedrag

Je hebt dan te maken met een maximaal besteedbaar jaarlijks bedrag dat uiteenloopt van €250 tot €1500. Bij de ene zorgverzekeraar krijg je 75% van de nota vergoed, bij een ander 100%. Ook worden niet overal alle tandartsbehandelingen vergoed. Zo krijg je bij de ene wel kroonwerk vergoed en bij de ander niet. Goed vergelijken dus!

Keuzehulp zorgverzekering afsluiten

Je kunt eigenlijk niet zonder een keuzehulp zorgverzekering afsluiten. Er zijn heel veel verschillende zorgverzekeraars en zorgverzekeringen. De basisverzekering is overal hetzelfde (de premie verschilt wel per verzekeraar) en er zijn speciale zorgverzekeringen. Op het gebied van aanvullende verzekeringen is er onder meer de tandartsverzekering, kraamverzekering of een speciale aanvullende verzekering voor fysiotherapie of alternatieve geneeswijze. Een keuzehulp zorgverzekering afsluiten is dan ook heel handig.

Algemeen - Winnaar alternatief

Vergelijk je premie

Veelgestelde vragen over een nieuwe zorgverzekering afsluiten

Kosten voor medische behandelingen en medicijnen kunnen hoog oplopen. En lang niet alle zorgkosten zie je van tevoren aankomen. Daarom is het belangrijk om een goede zorgverzekering af te sluiten. Wat een goede zorgverzekering is, is voor iedereen weer anders. Vergelijk daarom zorgverzekeringen bij Contractvergelijker, kies de vergoedingen die jij belangrijk vindt en zie welke verzekeraar voor jou de beste deal heeft.

Een nieuwe zorgverzekering afsluiten is heel eenvoudig. Dit kan ieder jaar tussen half november en eind december. Maak eerst een vergelijking bij Contractvergelijking en maak daarna je keuze. Met één klik op de knop start je de aanvraag van je nieuwe zorgverzekering. En de oude? Die wordt automatisch opgezegd.

Ieder jaar opnieuw kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Voor de meeste mensen kan dit van half november tot eind december. Sluit je in die periode een nieuwe zorgverzekering af? Dan word je huidige verzekering automatisch beëindigd. Je kunt ook nog in januari je nieuwe zorgverzekering voor dat jaar afsluiten. Maar dan moet je wel voor 31 december zelf je oude verzekering opgezegd hebben.

In sommige gevallen kun je ook buiten deze periode een zorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld op het moment dat je 18 jaar wordt, je in Nederland komt wonen en/of werken, of als je uit militaire dienst gaat.

Nee, in de meeste gevallen kan dat niet. Aan je basisverzekering kun je sowieso niks tussentijds veranderen. In enkele gevallen kun je soms wel een aanvullende verzekering wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld als je een kindje krijgt, of als om een andere reden je gezinssamenstelling verandert. Daarnaast zijn er verzekeraars waar je tot de eerste week of eerste maand van het jaar nog wijzigingen kunt doorgeven. Wil je zeker weten of dit kan? Check dit dan goed.

Ieder jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat klinkt misschien als een hele hoop gedoe, maar dat valt mee! Bij Contractvergelijker regel je je overstap binnen een paar minuten. Het voordeel is dat je dan altijd weet dat je niet te veel betaalt en dat je zorgverzekering goed bij je past. Blijkt na een vergelijking dat je ook het komende jaar nog het beste uit bent bij je huidige verzekeraar? Dan hoef je natuurlijk niet over te stappen. Maar het feit dat je dit gecheckt hebt, geeft je dan wel veel gemoedsrust.

Als je tussen half november en eind december een nieuwe zorgverzekering aanvraagt, zegt je nieuwe verzekeraar automatisch je oude zorgverzekering op. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.

Wil je pas in januari je nieuwe zorgverzekering aanvragen? Of wil je je zorgverzekering opzeggen omdat je bijvoorbeeld Nederland gaat verlaten of in militaire dienst gaat? Dan moet je de opzegging zelf doen.

Heb je geen zorgverzekering? Dan ontvang je een brief van het CAK. Hierin staat dat je binnen drie maanden een zorgverzekering moet afsluiten, of je moet aantonen dat je niet verzekeringsplichtig bent. Als je dat niet doet krijg je een boete. Na de tweede boete word je door het CAK aangemeld bij een verzekeraar. Je betaalt dan een 'bestuursrechtelijke premie'. Dit is een bedrag van 120% van de normale premie. Zonde dus om het zover te laten komen.

Vanaf je 18e ben je verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Tot die tijd ben je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van je ouders.

De basisverzekering is de zorgverzekering die je wettelijk verplicht bent om af te sluiten. Met de basisverzekering ben je verzekerd voor een groot aantal zorgkosten. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts, het ziekenhuis en voor medicijnen. Wil je uitgebreider verzekerd zijn? Dan kan dat vrijwillig met één of meer aanvullende dekkingen.

Je bepaalt zelf welke aanvullende verzekeringen voor jou interessant zijn. Kijk hierbij niet alleen naar welke zorgkosten je verwacht, maar ook naar hoeveel premie je ervoor betaalt. Kies je bijvoorbeeld voor een tandartsverzekering, maar maak je alleen kosten voor de halfjaarlijkse controle? Dan had je die kosten beter zelf kunnen betalen.

Welke zorgpolis het best bij je past, hangt af van wat jouw wensen zijn. Door zorgverzekeringen te vergelijken bij Contractvergelijker, ontdek je snel wat voor jou de beste zorgverzekering is. In het filter vul je al je wensen in. Daarna zie je alle zorgverzekeringen die hieraan voldoen, met de goedkoopste bovenaan.

Bij welke zorgverleners je terechtkunt hangt af van het soort zorgverzekering dat je hebt. Met een restitutieverzekering kun je overal terecht. Maar heb je een ander type polis? Dan is het slim om dit even te checken. Zo voorkom je dat je zelf de rekening, of een deel daarvan, moet betalen. Op de website van iedere zorgverzekeraar kun je dit nakijken.