Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Zorgpremies vergelijken 2023

Zorgpremies 2023 vergelijken levert je voordeel op! Elk jaar veranderen de zorgpremies voor de zorgverzekeringen. Vergelijk alle premies van zorgverzekeraars bij Contractvergelijker en ontdek welke zorgpremie jij gaat betalen. 

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Zorgpremies in Nederland

Ben je 18 jaar of ouder en woon je in Nederland, dan moet je verplicht minimaal een basis zorgverzekering afsluiten. Daarvoor moet je een maandelijks premie betalen en die verschilt per zorgverzekeraar. Daarnaast kun je nog aanvullende zorgverzekeringen afsluiten die ook per verzekeraar verschillen. Zowel qua polis als qua premie. Voor wat de basisverzekering betreft kies je uit een naturaverzekering van €115 tot €128 per maand of voor een restitutieverzekering van €116 tot €143 per maand. (Bedragen zorgpremies van 2021). Er zijn ook nog zogenaamde combinatiepolissen. Hier kun je lezen hoe de zorgpremie wordt berekend en is samengesteld en waarom deze niet bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is.

Algemeen - Spaarpot euro
Vanaf november 2022 berekenen

Vanaf november 2022 zijn de nieuwe zorgpremies voor 2023 bekend in onze zorgvergelijker. Vanaf november tot en met eind december kan je de premies vergelijken en overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Meer weten over zorgpremies? Lees verder en bekijk alles dat je moet weten.

Zorgpremies overzicht 2023

*Geen tekst, hier komt een overzicht met alle premies.

Vergelijk zorgpremies via onze zorgvergelijker

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!

Vergelijk je premie

Ga snel naar:

Zorgpremie berekenen

Elk jaar worden door de zorgverzekeraars de hoogte van de premies voor je zorgverzekering opnieuw vastgesteld. Tegen half november, op 12 november om precies te zijn, moeten alle zorgverzekeraars de nieuwe premies en dekkingen voor het komende zorgseizoen bekend hebben gemaakt. Jij kunt vanaf dat moment de zorgpremie berekenen. Dat is echter nog niet zo eenvoudig en daarom doen wij het graag voor jou. Bij Contractvergelijker kun je alle zorgpremies voor alle zorgverzekeraars op een eenvoudige manier vergelijken en zo de beste verzekering vinden.

Algemeen - Besparen

Zorgpremie berekenen in onze zorgvergelijker

Wil jij graag voor het komende jaar je zorgpremie berekenen en zorgpremies vergelijken dan vul je een paar gegevens in. We hebben je geslacht, geboortedatum en postcode nodig. Daarna geef je aan voor welk eigen risico je wilt kiezen en of je nog aanvullende verzekeringen wilt. Daarna zie je direct jouw beste persoonlijke deals: de beste zorgverzekering tegen de beste zorgpremie. Je kunt de zorgverzekering van je keuze ook direct afsluiten. De overstap wordt volledig voor je geregeld, je hebt er verder geen omkijken meer naar. Je oude verzekering wordt opgezegd.

Opbouw zorgpremie

De opbouw zorgpremie bestaat uit twee delen: de rekenpremie en de opslagpremie. De rekenpremie wordt vastgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De opslagpremie wordt vastgesteld door de verzekeraar. Het Ministerie van VWS gaat bij de berekening van de rekenpremie wel uit van een nominale, gemiddelde opslagpremie.

Zorgverzekering - Ziekenhuis

Rekenpremie

De hoogte van het bedrag van de rekenpremie is gebaseerd op een schatting. Het gaat om de schatting van de zorgkosten die in de basisverzekering zitten. Deze rekenpremie moet elke zorgverzekeraar dus gebruiken bij de berekening van hun premie. In 2022 gaat de rekenpremie met €69 omhoog en bedraagt dan €1486 op jaarbasis.

Opslagpremie

De opslagpremie wordt bepaald door de zorgverzekeraar zelf. Het is een stukje premie dat je moet betalen voor de kosten die de verzekering maakt. Denk aan bedrijfskosten zoals salarissen van werknemers en huur van een pand, aanschaf computers, printers en papier. Dan zijn er nog schade behandelingskosten en de kosten van collectiviteitskortingen die sommige klanten krijgen. De zorgverzekeraar heeft ook te maken met zorginkoop. En moet worden berekend wat het financiële resultaat daarvan zal zijn.

Zorginkoop

Hoe beter de zorginkoop is, hoe lager de kosten zullen zijn. Tenslotte zijn de financiële reserves heel belangrijk. Wil de zorgverzekeraar die opbouwen of juist afbouwen. De opslagpremie maakt het voor zorgverzekeraars mogelijk om met elkaar te concurreren. Immers, de rekenpremie is voor elke verzekeraar gelijk.

Jaarlijks vergelijken en overstappen

Zorgverzekeraars kunnen zich van elkaar onderscheiden door met een zo laag mogelijke opslagpremie te rekenen. Om deze reden is het ook zo aantrekkelijk om elk jaar over te stappen. Vergelijk alle zorgpremies bij Contractvergelijker en vind de goedkoopste zorgverzekering. 

Zorgpremies van alle zorgverzekeraars  vergelijken

FBTO
Nationale Nederlanden
OHRA
Zilveren Kruis
Bewust
UC

Zorgpremie hard omhoog in 2023

Gaat de zorgpremie hard omhoog in 2022? Hoe hoog de zorgpremies in 2022 zijn hangt in grote mate af van de opslagpremie die zorgverzekeraars rekenen. Het lijkt alsof de zorgpremie in 2022 niet zo zou hoeven stijgen, maar er zit een addertje onder het gras. Het kabinet gaat namelijk bij de berekening van de rekenpremie uit van een gemiddelde opslagpremie die zorgverzekeraars zullen gaan rekenen. Die is in 2022 heel laag uitgevallen. Was de gemiddelde opslagpremie in 2021 vastgesteld op €61, in 2022 bedraagt deze slechts €23 per verzekerde. En dit terwijl veel zorgverzekeraars in 2021 al een veel hogere opslagpremie hanteerden. Het Zilveren Kruis €96 per verzekerde en bij Menzis zelfs bijna €128. Het is dus maar de vraag of die €23 van 2022 wel reëel is.

Algemeen - Berekenen

Effect van de corona crisis op onze premie

Volgens het kabinet is het effect van corona op de zorgpremie heel klein. De te verwachten stijging van de zorgpremie in verband met corona bedraagt slechts €1. Echter, de economische gevolgen van de coronacrisis hebben wel gevolgen. De inkomsten uit de inkomensafhankelijke bijdrage zullen lager uitvallen en om dit te compenseren moet de premie stijgen. Het uiteindelijk effect van corona op de zorgpremie bedraagt daarom in totaal €5 per verzekeraar.

Wijziging zorgverzekering in 2023

Eigen risico

Je hebt elk jaar 6 weken de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar. Van half november tot eind december. In ieder geval moet uiterlijk 31 december je lopende verzekering zijn opgezegd. Je kunt dan ook in januari nog overstappen. Je bent dan met terugwerkende kracht per 1 januari bij je nieuwe verzekeraar verzekerd. Vind je de premie sowieso te hoog dan kun je nog overwegen voor een wijziging eigen risico te kiezen. Door je eigen risico te verhogen betaal je minder zorgpremie.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Heb je al zorgtoeslag dan hoef je niets te doen. De wijziging zorgtoeslag gaat vanzelf en wordt berekend door de Belastingdienst. In 2022 stijgt de maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens met €44 en voor meerpersoonshuishoudens met €99.

Basisverzekering

De zorgverzekering in het basispakket wordt in 2022 een heel klein beetje uitgebreid. Er zijn extra vergoedingen in verband met corona, er komt een vergoeding voor verblijf nabij het ziekenhuis bij CAR-T-celtherapie en je kunt in 2022 de elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning declareren. Verder is de basisverzekering 2022 gelijk aan die van 2021.

Vergelijk voor de laagste zorgpremie

Vergelijk voor de laagste zorgpremie alle zorgverzekeraars in Nederland. Vul bij Contractvergelijker de gevraagde gegevens in zoals je geboortedatum en geslacht en geef aan of je bepaalde aanvullende verzekeringen wilt. Je hebt in een paar minuten de beste zorgverzekering in combinatie met de laagste zorgpremie gevonden én afgesloten

Algemeen - Winnaar alternatief

Vergelijk je premie

Vragen over zorgpremies

Via Contractvergelijker kun je je zorgpremie eenvoudig berekenen. Om te beginnen vul je in of je vrije zorgkeuze en een hoger eigen risico wil. In het filter kun je je eventuele overige wensen nog invullen. In het zoekresultaat zie je nu de premies van de zorgverzekeringen die aan jouw wensen voldoen.

Dat is moeilijk te zeggen. Een zorgverzekering kun je namelijk helemaal op maat samenstellen. Kijk daarom vooral naar de zorgpremies voor de pakketten die bij jouw situatie passen. Je berekent deze eenvoudig via Contractvergelijker.

Of de zorgpremies in 2024 opnieuw stijgen, en hoe hard ze dan stijgen, is nog niet bekend. Verzekeraars moeten uiterlijk op 12 november de premies voor het nieuwe jaar bekendmaken. Snel daarna vind je alle nieuwe premies terug bij Contractvergelijker.

De zorgverzekeraar met de laagste premie ontdek je eenvoudig door een vergelijking te maken bij Contractvergelijker. Dit hangt namelijk o.a. af van het eigen risico dat je kiest.

De rekenpremie voor de basisverzekering is een door de overheid geschatte premie. Deze is gebaseerd op de geschatte zorgkosten per verzekerde. Zorgverzekeraars gebruiken de rekenpremie als hulpmiddel om hun eigen premies vast te stellen.

De opslagpremie wordt door iedere zorgverzekeraar afzonderlijk bepaald. In de opslagpremie worden verschillende kosten meegerekend die zorgverzekeraars hebben.