Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Autoverzekering opzeggen en beëindigen

Een autoverzekering opzeggen en beëindigen is tegenwoordig veel eenvoudiger dan vroeger. Meestal kan je, zeker na een jaar, je verzekering dagelijks opzeggen. Houd er wel rekening mee dat er soms kosten aan vastzitten als je een autoverzekering opzegt.

Bespaar tot €225

Bereken je premie

Opzeggen snel geregeld bij alle autoverzekeraars

Bij Contractvergelijker kennen wij de premies, voorwaarden, kortingen en acties van alle verzekeraars. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal voor jou staat altijd bovenaan.

Je autoverzekering opzeggen en beëindigen in 3 stappen

 • 1
  Check je opzegtermijn Is je auto verkocht of ingeruild? Dan kun je per direct je verzekering beëindigen. Wil je om een andere reden opzeggen? Kijk dan op je polisblad voor de opzegtermijn.
 • 2
  Geef je opzegging door Vaak kan dit online op de website van je verzekeraar of tussenpersoon.
 • 3
  Je krijgt een bevestiging Na de opzegging krijg je een bevestiging van de verzekeraar. Hierin staan ook de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Bewaar de bevestiging goed.

Waarom opzeggen en overstappen via Contractvergelijker?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!
Bespaar tot €225

Bereken je premie

Ga snel naar:

Opzeggen of overstappen, wat moet je weten?

Wat is het beste, je autoverzekering opzeggen of overstappen? Het ligt natuurlijk aan jouw situatie. Wil je opzeggen omdat je geen auto meer hebt, dan is overstappen niet aan de orde. Wil je opzeggen omdat je een andere of goedkopere verzekering wilt? Dan kan je met opzeggen van je oude verzekering beter even wachten totdat je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je accepteert. Ook niet onbelangrijk: je wilt geen kosten maken voor het beëindigen van je oude verzekering. Wil je overstappen? Vergelijk dan bij Contractvergelijker alle mogelijkheden voor zowel de WA verzekering als de WA+ beperkt casco en allrisk verzekering. Ook kan je extra’s meeverzekeren zoals pechhulp of een inzittendenverzekering.

Algemeen - Contractbreuk
Direct opzeggen via verzekeraar

Bij veel verzekeraars is het mogelijk om zelf je autoverzekering online op te zeggen. Je gaat naar de website van de verzekeraar, je logt in op je account en je kan eenvoudig opzeggen. Check vooraf goed je opzegtermijn.

Opzegtermijn autoverzekering

De opzegtermijn van een autoverzekering verschilt per verzekeraar, maar meestal geldt er een opzegtermijn van een maand. Vaak kan je het eerste jaar niet tussentijds opzeggen en geldt er na een jaar de opzegtermijn van een maand. Bij andere verzekeraars kan je vanaf de eerste dag op elk gewenst moment opzeggen. Ga dit dus eerst na voordat je je verzekering beëindigt.

Auto verkocht? Autoverzekering opzeggen

Niet vergeten natuurlijk! Als je je auto hebt verkocht moet je de autoverzekering opzeggen. Dat kan ook al in het eerste jaar dat je een verzekering hebt afgesloten. Immers, er valt niets meer te verzekeren en dan betaal voor niets voor je autoverzekering. Zorg wel voor een vrijwaringsbewijs van de nieuwe eigenaar van je auto.

Stilzwijgende verlenging

Als je een autoverzekering hebt dan loopt deze gewoon door, ook als het eerste jaar voorbij is. Dit is stilzwijgende verlenging. Wat sommige verzekeraars echter doen is jou een brief sturen dat je polis weer voor een jaar is verlengd. Het is echter niet zo dat je er dan weer voor een jaar aan vastzit. Na het eerste jaar geldt een maximale opzegtermijn van een maand.

Opzeggen zonder opzegtermijn

Sommige verzekeraars hanteren geen opzegtermijn en dan kan je je autoverzekering dus opzeggen wanneer je wilt. Handig, want zo sta je nooit voor onverwachte kosten. Vandaag opzeggen is dan vandaag beëindigen van je verzekering.

Alle autoverzekeraars vergelijken

Unive
Allianz Direct
FBTO
Nationale Nederlanden
OHRA
DITZO

Autoverzekering tijdelijk schorsen

Rijd je langere tijd niet in je auto? Dan kan het kosten schelen als je de autoverzekering tijdelijk schorst. Je auto mag dan ook niet op de openbare weg geparkeerd staan. Je moet deze dan bijvoorbeeld in een garage stallen. De auto, of eigenlijk het kenteken van je auto, dient bij de RDW te worden geschorst, voor 1, 2 of 3 jaar. Als je dit doet dan vervalt zowel de verzekeringsplicht als de APK-plicht en de motorrijtuigenbelasting. Het schorsen van je kenteken kost wel geld. Voor auto’s tot 15 jaar oud is dit (vanaf) ongeveer 75 euro en voor oudere auto’s (vanaf) ongeveer 25 euro.

Autoverzekering - Auto

Opzeggen na overname

Is jouw verzekeraar overgenomen door een andere verzekeraar? Dan loopt je verzekering gewoon door bij de nieuwe verzekeraar, onder dezelfde voorwaarden. Opzeggen na overname is mogelijk. Wil je niet bij de nieuwe verzekeraar verzekerd zijn, dan heb je drie maanden om bezwaar te maken. Je autoverzekering zeg je daarmee dan ook direct op en stopt na de 3 maanden opzegtermijn.

Premie gedeeltelijk terug

Als je besluit om je autoverzekering op te zeggen dan heb je recht op terugbetaling van de vooruitbetaalde premie. In ieder geval op een deel daarvan. Je moet natuurlijk wel om een geldige reden opzeggen. Bijvoorbeeld omdat je auto is verkocht, of de eigenaar van de auto is overleden. Je hebt pas recht op terugbetaling als je aan al je verplichtingen hebt voldaan. Premie die je nog schuldig was moet zijn betaald.

Bevestiging van opzegging

Opzeggen van een verzekering kan je meestal online doen. Door middel van een aangetekende brief kan ook. Telefonisch opzeggen is niet handig, tenzij je meteen een bevestiging per mail krijgt. Het is altijd verstandig om een bevestiging van je opzegging te vragen. Meestal krijg je die ook. Zo niet, vraag er dan om. Je hebt dan bewijs van je opzegging.

Verborgen opzegkosten

Opzeggen van je autoverzekering kan soms geld kosten. Er kan sprake zijn van verborgen opzegkosten, omdat beëindigingskosten of royementskosten niet altijd in de polisvoorwaarden staan vermeld. Deze opzegkosten worden vaak verrekend met een eventuele premieteruggave en bedragen zo rond de 25 euro.

Nieuwe autoverzekering

Overweeg jij om je autoverzekering op te zeggen, maar gaat je auto niet weg? Regel dan op tijd een nieuwe autoverzekering! Je bent verplicht om een autoverzekering te hebben, minimaal een WA verzekering, als je een auto hebt waarin je rijdt. Een nieuwe of andere auto kopen betekent dus op tijd je autoverzekering regelen. Houd er ook rekening mee dat een verzekeraar jou mag weigeren. Je oude autoverzekering opzeggen doe je dus pas als de nieuwe verzekeraar jou heeft geaccepteerd. Bij Contractvergelijker kun je de beste deals sluiten voor je autoverzekering. Je krijgt onafhankelijk advies en kiest uit de beste verzekeraars.

Bespaar tot €225

Bereken je premie

Meestgestelde vragen over opzeggen

Wanneer je je autoverzekering kunt opzeggen, hangt af van de reden. Heb je je auto verkocht, ingeruild, of naar de sloop gebracht? Dan kun je altijd direct je autoverzekering opzeggen per de datum dat het kenteken van je naam af is. Wil je je autoverzekering om een andere reden opzeggen, bijvoorbeeld omdat je wil overstappen? Dan heb je soms te maken met een opzegtermijn.

De opzegtermijn van een autoverzekering verschilt per verzekeraar. Dit vind je terug op het polisblad en/of in de polisvoorwaarden. Er zijn een paar verschillende opties:

 • Geen opzegtermijn
 • Een maand opzegtermijn
 • Na het eerste jaar geen opzegtermijn
 • Na het eerste jaar een maand opzegtermijn

Er zijn verschillende redenen waarom het interessant is om naar een andere autoverzekering over te stappen, bijvoorbeeld:

 • Je wil graag besparen op je premie
 • Je wil een autoverzekering met betere voorwaarden
 • Je bent ontevreden over je huidige autoverzekeraar

Om welke reden je ook wil overstappen, de beste deal vind je eenvoudig via Contractvergelijker.

Je kunt je autoverzekering vaak op een paar manieren opzeggen. Het is belangrijk om er eerst achter te komen waar je de verzekering moet opzeggen. Heb je de autoverzekering afgesloten via een tussenpersoon? Dan kun je hem hier vaak ook weer opzeggen. En anders moet het rechtstreeks bij de verzekeraar. Vaak kan dit online, door in te loggen. En anders kan het vaak ook per e-mail, of per post.

Of je je autoverzekering het beste kunt opzeggen of opschorten, hangt af van de situatie. De meeste mensen kiezen voor opzeggen. Opschorten kan interessant zijn als je bijvoorbeeld je auto tijdelijk hebt geschorst. Ga je de auto weer gebruiken? Dan kun je ook eenvoudig je autoverzekering weer activeren.

Zeg je je autoverzekering op? Dan registreert de verzekeraar jouw schadevrije jaren in een landelijke database: Roy-Data. Sluit je binnen drie jaar een nieuwe autoverzekering af? Dan kan je nieuwe verzekeraar deze schadevrije jaren overnemen. Heb je langer dan drie jaar geen autoverzekering gehad? Dan komen je schadevrije jaren te vervallen.