Objectief en onafhankelijk
Anoniem vergelijken
Brede marktvergelijking
Gratis service

Motorverzekering vergelijken

Zoek je een goede én goedkope motorverzekering? Bij Contractvergelijker vind je eenvoudig de motorverzekering met de beste dekking tegen de laagste prijs.

Label

Title

Vergelijk alle motorverzekeraars van Nederland

Bij Contractvergelijker kennen wij de premies, voorwaarden, kortingen en acties van alle verzekeraars. Daarom hoef jij de kleine lettertjes niet meer te lezen. De beste deal voor jou staat altijd bovenaan.

Nieuwe motorverzekering vergelijken en afsluiten in 3 stappen

 • 1
  Vul je gegevens in De premies van autoverzekeringen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Daarom hebben we o.a. het kenteken, je postcode en je schadevrije jaren nodig.
 • 2
  Kies je dekking Hoe uitgebreid wil je je auto verzekeren? Je kunt kiezen uit WA, WA+ (beperkt casco), of Allrisk (volledig casco).
 • 3
  Kies de beste deal In het zoekresultaat staat de goedkoopste autoverzekering voor jou direct bovenaan. Met één klik start je daarna je aanvraag. Wil je je wensen eerst aanscherpen? Dat doe je eenvoudig in het filter.

Waarom je motorverzekering afsluiten bij ons?

Objectief en onafhankelijk Aanbieders betalen ons niet voor een hogere positie in het zoekresultaat. Bij Contractvergelijker beoordelen wij iedere aanbieder even streng.
Anoniem vergelijken Contractvergelijker bewaart en verwerkt geen persoonsgegevens. Veiliger vergelijken kan niet!
Brede marktvergelijking Bij ons vind je altijd het breedste aanbod. Zo ontdek je eenvoudig de beste deal voor jou.
Gratis service Heb je vragen of kom je ergens zelf niet uit? Onze experts staan voor je klaar. Gratis en voor niets!
Label

Title

Ga snel naar:

Motorverzekering afsluiten, wat moet je weten?

Motorverzekeringen vergelijken hebben we bij Contractvergelijker zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt. Je hoeft alleen wat noodzakelijke gegevens in te vullen en je ziet daarna direct de beste deal voor jouw motor. Een aantal dingen zijn goed om te weten. Die noemen we hieronder.

Algemeen - Checklist

Motorverzekering is verplicht

Een motorverzekering is wettelijk verplicht. Heb je een motor op je naam staan? Dan moet je deze minimaal WA verzekeren. Uitgebreider mag natuurlijk altijd. De reden hiervan is dat de Nederlandse wet slachtoffers van verkeersongevallen met motorvoertuigen beschermt. Als slachtoffer heb je op die manier de garantie dat de motor (of auto) van de aansprakelijke tegenpartij is verzekerd en jij je materiële en letselschade kunt verhalen. Deze verplichting geldt direct zodra je het kenteken van een motor op je naam zet. Met andere woorden; sluit altijd een motorverzekering af voordat je het kenteken op je naam zet en je de weg op gaat.

Motorverzekering slot of alarm

Soms stelt een motorverzekeraar extra voorwaarden. Verzeker je je motor WA beperkt casco of All Risk? Dan kan de verzekeraar je verplichten om een bepaald soort slot of alarm op je motor aan te brengen. Dit verkleint de kans dat je motor gestolen wordt. Hoe duurder je motor is, hoe beter of uitgebreider het slot of alarm vaak moet zijn.

Motorfiets privé of zakelijk verzekerd

Staat je motor op naam van je bedrijf? Of staat hij op je eigen naam, maar gebruik je hem grotendeels zakelijk? Dan biedt een particuliere motorverzekering vaak geen dekking. In dat geval moet je je motor zakelijk verzekeren. Dat kan op dit moment nog niet via Contractvergelijker. Let op: staat je motor op je eigen naam en gebruik je hem voor woon-/werkverkeer? Dit valt niet onder zakelijk gebruik en is dus gewoon op een particuliere motorverzekering verzekerd.

Quad of driewielig motorvoertuig

Wil je een quad verzekeren? Dan hangt het van het soort kenteken af welke verzekering je hiervoor nodig hebt. Om met een quad de openbare weg op te mogen moet het voertuig door de RDW gekeurd zijn. Afhankelijk van de specificaties van je quad kan deze worden gezien als bromfiets, driewielig voertuig, personenauto of bedrijfsauto. Zodra je weet in welke categorie je quad valt, weet je op welke manier je hem moet verzekeren. Een bekend voorbeeld van een driewielig motorvoertuig is de trike. Dit is een motor met één voorwiel en twee achterwielen. Over het algemeen heeft deze een motorkenteken, en kun je een trike dus ook met een motorverzekering verzekeren.

Motorverzekering vergelijken: hoe werkt dat?

Contractvergelijker heeft alle dekkingen al voor je gecheckt en de kleine lettertjes voor je uitgepluisd. Zo hoef jij alleen nog maar wat gegevens in te vullen en je wensen aan te geven. Binnen een minuut ontdek je zo waar je je motor het best en goedkoopst kunt verzekeren. Motorverzekeringen vergelijken heb je bij ons zo gedaan. Voordat je de beste deals ziet, vul je eerst wat belangrijke informatie en wensen in. Denk hierbij aan de dekking en of je ook je motorkleding en accessoires wilt meeverzekeren. Daarbij helpen wij je natuurlijk graag.

Motorverzekering - Motor

Verzekeraars motorfietsen vergelijken

Op Contractvergelijker vergelijk je eenvoudig alle verzekeraars van motorfietsen met elkaar. Je vult eerst een aantal belangrijke gegevens in en je kiest je dekking. Daarna zie je direct welke verzekeraar voor jou de beste deal biedt.

Allianz Direct
Inshared
FBTO
Nationale Nederlanden
DITZO
Unive
Centraal beheer
OHRA

Soorten dekking motorverzekering

Kies de juiste dekking 

Eén van de belangrijkste keuzes om te maken is de dekking van je motorverzekering. Er zijn drie soorten: WA, WA beperkt casco en All Risk. Wat de beste keuze is hangt af van de leeftijd en de waarde van je motor. Maar ook van persoonlijke factoren, zoals of je voldoende geld achter de hand hebt om na een grote schade of diefstal zelf een andere motor te kopen.

WA dekking

De WA dekking is de minst uitgebreide dekking voor je motorverzekering. Deze dekking is wettelijk verplicht. Je bent hiermee alleen verzekerd voor schade die je met je motor veroorzaakt aan anderen. Voorbeeld: Geef je een van rechts komende auto geen voorrang en veroorzaak je zo een aanrijding? Dan vergoedt je motorverzekering wel de schade aan de auto, maar niet de schade aan je eigen motor. Is je motor al wat ouder? Dan kiezen veel mensen voor een motorverzekering met WA dekking. In deze situatie zijn er een aantal redenen waarom je toch een uitgebreidere dekking zou kunnen overwegen:

 • Je hebt geen geld achter de hand om een andere motor te kunnen kopen na een grote schade of diefstal.
 • Je hebt een lening afgesloten om je motor te kunnen kopen, en deze lening is nog niet afbetaald.
 • Je hebt veel schadevrije jaren, waardoor het prijsverschil met een hogere dekking klein is.
 • Ondanks de leeftijd van je motor is de dagwaarde nog steeds relatief hoog.

WA beperkt casco

Verzeker je je motor WA beperkt casco? Dan ben je al wat uitgebreider verzekerd. Is je motor niet meer de nieuwste, maar nog niet oud genoeg voor alleen een WA dekking? Dan is je motor WA beperkt casco verzekeren een goede optie. Je bent nog steeds verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor een aantal schades aan je eigen motor. Denk hierbij aan:

 • Diefstal
 • Aanrijding met dieren
 • Brand en kortsluiting
 • Storm- en hagelschade

All Risk dekking

Met een All Risk dekking is je motor optimaal verzekerd. Je bent dan verzekerd voor dezelfde schades als bij de WA beperkt casco dekking, aangevuld met bijna alle andere soorten schades aan je eigen motor. Voorbeelden: Geef je geen voorrang aan een auto die van rechts komt, met een aanrijding tot gevolg? Dan is ook de schade aan je eigen motor verzekerd. Hetzelfde geldt voor schades waarbij geen tegenpartij betrokken is. Bijvoorbeeld als je tijdens het motorrijden een paaltje of bussluis over het hoofd ziet. Heb je een spiksplinternieuwe motor, of is hij nog maar een paar jaar oud? Dan is het slim om hem All Risk te verzekeren.

Bereken schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt, bepaalt hoeveel korting je krijgt op de premie van je motorverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie is. Hoeveel korting je precies krijgt verschilt per verzekeraar. Daarom is motorverzekeringen vergelijken altijd een goed idee. Voor ieder jaar dat je zonder schade rijdt krijg je er één schadevrij jaar bij. Claim je wél een schade en ben je hiervoor zelf aansprakelijk? Dan verlies je vijf schadevrije jaren. Ben je benieuwd hoeveel schadevrije jaren je hebt? Kijk dan op je laatste polisblad. Op het moment dat je overstapt zet je oude verzekeraar je schadevrije jaren in een landelijke database, Roy-data. Je nieuwe verzekeraar neemt je schadevrije jaren hieruit over.

Algemeen - Besparen

Motorkleding en accessoires

Sluit je een motorverzekering af? Dan kun je ook je motorkleding en accessoires meeverzekeren. De keuze is aan jou, maar zeker als je een wat duurder motorpak hebt, of kostbare accessoires, dan adviseren wij je dit wel. Accessoires zijn onderdelen en apparatuur die pas later aan of op je motor zijn toegevoegd. Voor een klein bedrag extra verzeker je je voor diefstal en beschadiging van motorkleding en accessoires. Ook op dit gebied geldt: vergelijken loont. Niet alleen de premies verschillen per verzekeraar, maar ook het verzekerde bedrag en voorwaarden zoals afschrijving. Met afschrijving bedoelen verzekeraars de snelheid waarmee spullen minder waard worden. Dit heeft weer invloed op de hoogte van een eventuele schadevergoeding.

Motorverzekering - Helm

Aanvullende motorverzekering afsluiten

Naast de hoofddekking van je motorverzekering, kun je ook voor aanvullende dekkingen kiezen:

Ongevallenverzekering

De verzekering keert een vast bedrag uit als jij als bestuurder, of iemand die achterop zit, door een ongeval blijvend invalide raakt of overlijdt.

Schadeverzekering

Deze verzekering lijkt op de hierboven genoemde ongevallenverzekering, maar de dekking is uitgebreider. Ook schade aan spullen is op deze verzekering gedekt en de vergoedingen voor letselschade zijn hoger. Bij deze verzekering kijkt de verzekeraar naar de daadwerkelijk geleden schade. Er is dus geen sprake van van tevoren vastgestelde bedragen.

Motorkleding en accessoires

Raken je motorkleding, waaronder je helm, en/of accessoires beschadigd, of worden ze gestolen? Dan ben je daar met deze aanvullende verzekering voor verzekerd. Veel mensen denken dat de motorverzekering zelf deze schades ook vergoedt, maar dat is niet het geval.

Rechtsbijstand

Met deze dekking heb je recht op juridische hulp bij conflicten die met je motor te maken hebben. Bijvoorbeeld als je een schade (waarvoor je zelf niet verzekerd bent) wil verhalen op de tegenpartij.

Pechhulp

Kom je door een technisch probleem met je motor stil te staan langs de kant van de weg? Met een aanvullende dekking voor pechhulp komt er dan iemand naar je toe om je letterlijk weer op weg te helpen.

Kosten motorverzekering afsluiten

De premies voor een motorverzekering verschillen enorm per verzekeraar. Bij Contractvergelijker houden we rekening met alle premiebepalende factoren van alle motorverzekeraars. Zo vind je eenvoudig de motorverzekering die voor jou het goedkoopst is. De exacte hoogte is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: 

 • Gewicht van de motor
 • De motorinhoud
 • Ben je jonger of ouder dan 24?
 • Je postcode
 • Je schadevrije jaren
 • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt
 • De dekking van je verzekering
 • Eventuele aanvullende dekkingen
Algemeen - Geld

Waardetaxatie motorfiets

In sommige gevallen is het slim om je motor te laten taxeren. In de regel is dit het geval als je motor meer waard is dan de officiële dagwaarde. De dagwaarde wordt berekend op basis van de nieuwwaarde, waar vervolgens een bepaalde afschrijving (waardevermindering) vanaf wordt getrokken, op basis van de leeftijd van de motor. Je motor kan meer waard zijn dan de dagwaarde als je je motor bijvoorbeeld hebt uitgerust met kostbare accessoires die niet vanuit de fabriek al bij de motor horen. Of als je motor een oldtimer is. Die behouden vaak hun waarde, of ze worden zelfs meer waard. Verzeker je je motor op basis van de taxatiewaarde? Dan krijg je bij diefstal of total loss meer uitgekeerd dan wanneer je een vergoeding krijgt op basis van de dagwaarde.

Vergelijken en direct afsluiten

Sta je op het punt om met je nieuwe motor weg te rijden, of wil je overstappen en zo snel mogelijk beginnen met besparen? Dan wil je natuurlijk direct de goedkoopste motorverzekering kunnen afsluiten. Bij Contractvergelijker doe je dat heel eenvoudig. Heb je de beste deal gevonden? Dan ga je met één klik direct naar de website van de verzekeraar en sluit je je verzekering binnen no time af.

Algemeen - Winnaar alternatief
Label

Title

Vragen over motorverzekering vergelijken

De premies van motorverzekeringen verschillen enorm. Daarnaast zijn ze ook afhankelijk van hoe je je motor precies wil verzekeren. Daarom is het slim om motorverzekeringen te vergelijken bij Contractvergelijker. Wij kennen de premies, voorwaarden en kortingen van alle verzekeraar. Zo vind je eenvoudig de beste deal voor jou.

Welke motorverzekering je het best kunt afsluiten, hangt af van hoe oud je motor is. Maar ook van je portemonnee. Een nieuwe(re) motor kun je het best allrisk verzekeren. Vind je dat te duur? Dan kun je ook kiezen voor beperkt casco of WA. De premies ontdek je eenvoudig door bij ons een vergelijking te maken.

Bij een motorverzekering kun je vaak voor verschillende aanvullende verzekeringen kiezen, zoals een opzittendenverzekering, rechtsbijstand en pechhulp. Je bepaalt natuurlijk zelf of je die ook wil afsluiten.

Premies van motorverzekeringen zijn van veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van het soort motor, het gewicht en het vermogen. Maar ook van jouw schadevrije jaren en je woonadres. Maak daarom binnen 3 minuten een vergelijking bij Contractvergelijker en zie direct waar je jouw motor het voordeligst kunt verzekeren.

De beste motorverzekering is de motorverzekering die aan al jouw wensen voldoet, en die ook niet te duur is. Je komt er eenvoudig achter door bij Contractvergelijker een vergelijking te maken.

De goedkoopste motorverzekering is over het algemeen een WA verzekering. Je bent dan alleen verzekerd voor schade die je aan een ander (voertuig) toebrengt. Maar ook dan is de exacte premie nog van meerdere factoren afhankelijk. Wat de goedkoopste motorverzekering voor jou is, ontdek je eenvoudig door bij ons een vergelijking te maken.

Wil je dat jouw motor (ook) voor diefstal verzekerd is? Kies dan voor een beperkt casco of allrisk (volledig casco) verzekering.

Afhankelijk van je dekking en van de verzekeraar kan het zijn dat er beveiligingseisen aan je motor worden gesteld, zoals:

 • Een ART 4 slot
 • Je motor 's nachts in een afgesloten ruimte parkeren
 • SCM-beveiliging (klasse M1, M2 of M3)

Voor de motorverzekering is het niet verplicht om speciale motorkleding te dragen. Maar verstandig is het natuurlijk wel. Deze kleding beschermt je bij een valpartij. Het dragen van een helm is wel verplicht.

Met een WA+ (beperkt casco) dekking ben je verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Ook is je eigen motor verzekerd voor o.a. diefstal, stormschade en aanrijdingen met dieren.

De allrisk (volledig casco) dekking is de meest uitgebreide motorverzekering die er bestaat. Behalve voor schade aan anderen, is je eigen motor ook voor de meeste schades goed verzekerd.

De WA dekking is de minst uitgebreide, en ook goedkoopste, motorverzekering. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt.

Voor ieder jaar dat je een motorverzekering hebt, én zonder schade rijdt, krijg je van de verzekeraar een schadevrije jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie.

Het is slim om ieder jaar motorverzekeringen te vergelijken. De premies van de verschillende verzekeraar veranderen regelmatig, en met één schadevrij jaar meer is een andere verzekeraar misschien wel goedkoper. Door jaarlijks te vergelijken en over te stappen als dat interessant is, weet je zeker dat je nooit teveel betaalt.